Zaman kısıtlı! Tedavi süreçlerinde muayene süresi yönetimi nasıl olmalı?
- unitic marketing
- 24 Haz 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Ağu 2024

Muayenede zaman yönetimi neden önemli?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sisteminde muayene oluyorsanız sürenin çok kısa olduğu herkesçe biliniyor. Ama koşullar böyle, ve bu kısıtlı zamanı çok iyi kullanmak lazım.
Mesele sadece muayene süresinin kısa olması değil. Zaman yönetimi iyi değilse, doktorunuzun size ayırdığı süre 1-1.5 saat bile olsa eksikler kalıyor. Özellikle karmaşık, uzun geçmişi olan bir hastalığınız varsa ve hazırlıklı gelmediyseniz süreç yeterince verimli olmuyor. Yani bir muayenede süre kadar verimlilik de önemli. Hatta verimlilik daha da önemli.
Sorulara hazırlıklı olmak
Önceki deneyimlerinizden hareket ederek size neler sorulabileceği üzerinde düşünün. Asıl yakınmanız ne?, hiç ameliyat oldunuz mu?, ailede benzer sağlık sorunu var mı? gibi sorulara hazırlıklı olun. Konuyu dağıtmadan, sadece sorulan soruyu yanıtlamaya çalışın. Soracağınız sorularda da aynı hassasiyeti gösterin. Asıl probleme yönelik sorularınızı önceliklendirin.
Doğru giysi seçimi zaman kazandırır
Kolay çıkarabileceğiniz, muayene bölgesini kolayca açabileceğiniz kıyafetler seçin.
Örneğin; Dar, uzun kollu bir kazak yerine kısa kollu gömlek üzerine hırka giymek, tansiyon ölçerken çıkarıp ölçüm yapılmasında kolaylık sağlayacaktır.
Sadece yakınmanızla ilişkili bölge değil, tüm vücudu kapsayan, tam bir muayene için hazırlıklı olun.
Tetkik ve ilaç listesi yanınızda olmalı
Doktorunuz e-Nabız sisteminden bir çok şeyi görebilir. Ancak, özel muayeneye gidiyorsanız hekimin sizin bilgilerinize direkt erişimi yoktur. Bilgisayardan açıp bakabilmek için ise şifrenize ihtiyaç vardır. Şifrenizi bilmiyorsanız tahlillere ulaşamaz.
Ayrıca; "hastalığınızla ilgili" eski tetkiklere ihtiyaç olabilir. Bunları tarih sırasına göre önceden dosyalamak, aralara o dönemlerde yapılan tedavilere ilişkin bilgi notları eklemek, gereksiz - tekrarlı - başkasına ait veriler içeren materyali ayıklamak çok zaman kazandırır. İsmi kontrol etmeden, başkasının (örneğin eşinizin) tetkiklerini verdiğiniz hekim iş yoğunluğu arasında bu durumu fark etmeyebilir ve tedaviniz yanlış düzenlenebilir. İmkansız görünse de bunlar polikliniklerde yaşanan sorunlardır.
“Kırmızı, yuvarlak ilaç” gibi tarifler işe yaramaz, çünkü hekimler renk ve şekline göre hangi ilacı kullandığınızı anlayamaz. “Bu endokrinoloji doktorunun ilacı, diğeri kardiyoloji uzmanının” diye düşünmemeli, kullandığınız tüm ilaçları bildirmelisiniz. Hangi ilacı, ne zaman, ne miktarda aldığınıza dair bilgileri içeren bir listenizin olması çok önemlidir. Hatta mümkünse bu ilaçları ne zamandan beri aldığınızı da yazmalısınız. Kayıtlarda size önerilen ilaçların görülmesi sizin o ilaçları aldığınızı garantilemez. Birçok hastada muayene kayıtlarındaki ilaç listesi ile gerçekten kullanılanı karşılaştırmak gerekir.
Sonuç olarak; Hekimlerin muayeneye yeterince vakit ayıramamalarının sebebi çoğunlukla zaman baskısı, hasta yoğunluğudur. Mevcut süreyi en iyi şekilde değerlendirmek için sağlık hizmeti alanların yardımına ihtiyaç vardır…
Comments